Hoi iedereen! Leuk dat je er weer bent.

 

Vorige week hebben jullie kunnen lezen wat ik zoal privé heb moeten regelen. Deze week wil ik jullie meenemen in de financiële situatie rondom een buitenlandse stage. Wat kost het zoal en wat levert het op. Dat gaan jullie deze week lezen.

 

Om maar de direct met de deur in huis te vallen. Ik krijg geen stagevergoeding, bij een stage in Nederland krijg je stagevergoeding zo ongeveer 425 Euro per maand. Helaas dus bij een buitenland stage krijg je dus geen stagevergoeding. Gelukkig is er vanuit de Europese Unie een beurs die je aan kan vragen, de Erasmus+ beurs. Deze beurs is ongeveer €500 per maand. Echter komt dit geldbedrag in 3 delen. Je krijgt het 1ste deel voor de stage, de 2de tijdens de stage en de laatste pas na de stage, dit alles nadat alle dingen zijn afgerond en getekend. 

 

Gelukkig is er naast de Erasmus+ ook nog de mogelijkheid om een uitwonende DUO aan te vragen. Deze moet ongeveer 3 maanden van te voren geregeld zijn. DUO kijkt naar de inkomend van je ouders, hierdoor is het wisselend wat je krijgt. Ik zelf mag rekenen op ongeveer €600 per maand, echter is dit voor 4 maanden en niet de volledige 5 maanden (dit heeft te maken met de begindatum van de stage) Naast DUO krijg je ook een ov vergoeding van ongeveer €95 per maand.

 

Dat waren de inkomsten laten we nu eens gaan kijken naar de uitgaven. Uiteraard zijn de uitgaven meer losse dingen dan de inkomsten daarom een kort overzicht.

€14 per week voor wonen. (Dit is in mijn geval weinig maar een stage in bijvoorbeeld Dublin is €600 per maand)

€120 Zorgverzekering.

€50 Auto verzekering.

€35 Wegenbelasting.

€27 Telefoon.

€90 Brandstof voor 1 retour.

€50 Brandstof binnen België.

€100 School.

€??? Boodschappen en levensonderhoud.

€15 Uitvaartverzekering.

€12 Lenzen.

€10 Reisverzekering en creditcard.

€38.50 Afkopen eigen risico.

€100 Leuke dingen doen.

€80 Kleding.

 

Zo kan ik nog wel even doorgaan natuurlijk! Maar over het algemeen zal ik van mijn buitenland stage niet minder worden maar ik zal ook niet rijk worden van een buitenland stage. Voor mij persoonlijk is dat niet erg, ik heb hier langere tijd voor gespaard en meer gewerkt. Dit alles zodat ik makkelijker rond kan komen. En het belangrijkste is natuurlijk de ervaring die je er door krijgt. Op dit moment is het nog 4 week tot aan de eerste dag van de stage. Ik heb er ontzettend veel zin in! 

 

Voor deze week wil ik het hier bij laten. Volgende week wil ik jullie meenemen in het inpakken en vooruit denken in wat ik nodig heb voordat het zover is. (Kleine tip: Het is meer dan je denkt ;)) 

 

Graag zie ik jullie volgende week weer bij een nieuwe post.

Salut!