Week 18: Mee met de MUG en afscheid nemen.

Gepubliceerd op 20 juni 2022 om 12:42

Hoi iedereen!

Leuk dat jullie er weer zijn. Deze week heb ik genoeg beleefd, zo mocht ik mee met de MUG (Mobiele Urgentie Groep) en zijn de meeste mensen vertrokken uit Poperinge. Verder kwam mama ook langs voor het weekend. Wat er allemaal is gebeurd en hoe het ging, dat lezen jullie hieronder! Veel lees plezier!

Maandag: Om te beginnen was Lianne gisteravond aangekomen. We zijn samen naar Brugge gegaan. Echter was het erg warm en had ik het erg benauwd door mijn astma en was ik ook nog verkouden. Ik heb hier maar hoestdrank gekocht omdat ik erg aan het hoestten was. Ondanks dat hebben we een leuke dag gehad en wat is Brugge een prachtige stad om te bezoeken! En dat op maar een half uur rijden van de grens met Zeeland. In de avond hebben we friet gegeten en zijn we met de andere mensen in Poperinge wat gaan drinken.

Dinsdag: Wat gaan we vandaag eens doen? Na een poosje denken en discussiëren hebben we besloten naar Pairi Daiza te gaan. Dit is een dierentuin in Wallonië. Maar wat een prachtige dierentuin met veel unieke dieren, de verblijven zijn ook helemaal aangepast waardoor je het idee hebt dat je in bijvoorbeeld Azië loopt. In de avond hebben we nog even gezeten maar niet te lang, dit omdat ik morgen een vroege dienst heb.

Woensdag: Tijd voor een vroege dienst, er gebeurde niet heel veel. Het was dan ook een erg rustige dag. Ik denk dat ik in totaal misschien 6 patiënten heb gezien. Lianne is rond 10 uur vertokken naar Nederland omdat zij in de avond moest werken. Ik bleef echter maar hoesten op werk en het slijm begon los te komen en om het nog leuker te maken kreeg ik ook nog last van hooikoorts. 

Donderdag: Aangezien ik de hele nacht heb liggen hoesten, niezen en snotteren had ik maar 3 uur geslapen. Toen de wekker ging lukte het niet om uit bed te komen, ik bleef hoestten en niezen. Helaas heb ik mij hierom ziek moeten melden. Ik heb de gehele dag niks gedaan behalve in de middag even hoestdrank gehaald. Aan het eind van de dag voelde ik mij al iets beter maar nog niet geweldig.

Vrijdag: Nadat ik gisteren op tijd ben gaan slapen wou ik het vandaag proberen. Eenmaal op de dienst zie ik staan: Start Prehospitaal. Oftewel je mag erop uit met de MUG en de PIT. Hoe dit werkt zal ik nu even uitleggen. In België heb je de gewone Ambulance dit zijn 2 mannen of vrouwen zonder verpleegkundige ervaring. Zij gaan op interventie en kunnen de basis EHBO leveren. Mocht de patiënt zijn toestand te slecht zijn komt de PIT (Paramedisch Interventie Team) hierop zitten 2 van mijn collega's die verpleegkundige zijn. Mocht het een complexe casus worden komt de MUG hierop zit een verpleegkundige met een spoedarts. De verpleegkundige moet wel eerst 3 of 5  jaar ervaring hebben voor hij mee mag. 

Vandaag mocht ik dus mee met de MUG. De MUG kun je dus ongeveer vergelijken met het MMT (Mobiel Medisch Team) van Nederland. Wel rukt de MUG sneller uit dan het MMT. Nadat ik mij had omgekleed naar een ambulance broek en ik een jasje had om op interventie te gaan was het tijd om te startten met werken. De MUG eerst controleren en na nog geen 5 minuten bezig te zijn komt de eerste oproep binnen, mijn hartslag steeg en ik loop naar kantoor om te kunnen vertrekken. Eenmaal op kantoor hoor ik dat het om een reanimatie ging. Dat doet je hartslag toch net ff extra stijgen. Daar gingen we met 170km/h over een 90 weg met zwaailicht en sirene. Tijdens de rit kregen we meer informatie en was het al duidelijk dat de patiënt niet meer te helpen was. Dit omdat er al een (te) lange tijd verstreken was voor er was gebeld naar 112. Uiteindelijk hebben wij in 11 minuten tijd 16km afgelegd met zwaailicht en sirene. Eenmaal ter plaatse stelt de arts het overlijden vast en zorgen wij ervoor dat de patiënt in bed ligt. Voor de familie is dit allemaal erg vervelend want ze hebben geen afscheid kunnen nemen. Hierna zijn wij vertrokken terug naar het ziekenhuis. Na nog geen half uur komt er weer een oproep. Een patiënt met een hypo, aangezien onze PIT weg was moest de MUG heen. Daar gingen we weer met hoge snelheid naar bestemming, over de grote markt van Ieper en weer verder. En wat ontzettend vet is om dat mee te mogen maken. Na het geven van wat medicatie en de nodige controles is de patiënt stabiel en weigerd zij transport naar het ziekenhuis. Tijd om weer te vertrekken, na nog geen half uur komt er weer een oproep binnen. Een valpartij in een woonzorgcentrum met een hoofdwond en cardiale problemen. Na wat zoeken voor de locatie hebben we de patient ingeladen in de ambulance en zijn we weer teruggegaan. Vandaag was het een erg warme dag met temperaturen tot 33 graden! Op interventie ben je verplicht een jasje te dragen, ik had een soft shell jasje aan met lange mouwen. Dat was wel ff warm. Uiteindelijk bij terugkomst was het tijd voor eten en nog even een uur te helpen op de dienst. Na mijn dienst kwam ik terug in Poperinge en was het tijd om afscheid te nemen van de overige studenten in Poperinge. Zij hadden hun laatste stage dag gehad en gingen weer naar huis. In de avond is mama gearriveerd voor t weekend en hebben we nog even gezeten en gepraat.

Zaterdag: Met mama zijn we naar Cap Blanc Nez gereden en hebben we een stuk gewandeld. Bij terugkomst hebben we boodschappen gedaan en hebben we op tijd friet gegeten om daarna naar Ieper te gaan. Ik heb mam Ieper laten zien en we zijn naar The Last Post geweest. In de avond was het tijd voor de kwalificatie van formule 1.

Zondag: In de ochtend zijn ik en mam naar de Kemmelberg geweest en hier hebben we nog een stuk gewandeld. Nadat we hadden geluncht is mama rond 2 uur vertrokken naar Nederland. Ik heb verder niet veel gedaan behalve gamen en de race van Formule 1 gekeken.

Zoals jullie lezen is er veel gebeurd afgelopen week maar wat was dit ontzettend vet! Volgende week heb ik 4 vroege en 2 late diensten. Ik ben benieuwd wat ik deze week ga beleven. Verder heb ik nog 2 belangrijke tips voor iedereen! Lees ze goed want je weet nooit wanneer je ze nodig gaat hebben.

Tip 1: Twijfel je of je 112 moet belen? Bel 112 als je denkt dat dit moet! De centralist is getraind om deze juiste interventie te kiezen. Als een ambulance niet nodig is zal de centralist dit tegen jou zeggen.

Tip 2: Mocht de ambulance komen. Zorg ervoor dat er iemand vlak bij de doorgaande weg staat te wachtten! Zo hoeven wij niet te zoeken. Dit kan kostbare minuten schelen. 

Ik hoop dat jullie weer hebben genoten! Over 2 week is mijn stage klaar en ga ik terug naar Nederland. Ik hoop jullie tot die tijd nog 2 keer terug te zien hier op: Blog Van De Week. En zoals altijd. Heb je vragen, opmerkingen of wil je wat leuks achterlaten kan dat hieronder of in de reacties op Facebook.

Salut!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.