Week 17: Spoedeisende hulp.

Gepubliceerd op 12 juni 2022 om 11:59

Hoi iedereen! Leuk dat je er weer bent.

Dit keer geen twee wekelijkse blog maar na een week weer een update hoe het hier gaat in het zuiden van België. Ik ben deze week begonnen op spoed, hoe dit is gegaan en wat ik zoal ben tegen gekomen zullen jullie hieronder lezen. Veel plezier!

Maandag: Vandaag was het eerste Pinksterdag, dus ik was een dag vrij. Ik ben tegen de avond naar huis gereisd in Poperinge. Verder niet echt wat spannends te vertellen over de maandag, dus laten we maar gauw doorgaan naar de dinsdag.

Dinsdag: Vandaag de eerste dag op spoed, ik liep mee met de hoofdverpleegkundige die ook de triage doet (wat dit is vertel ik later) Het was een erg drukke dag, waar ik al veel heb mogen doen. Een klein nadeel ergens halverwege de rondleiding werd het te druk en moesten we aan de bak. Wat is dan Triage? Triage is het inschatten van de urgentie door de triageverpleegkundige. Hier in België kunnen mensen op meerdere manieren binnen komen. Men kan via de ambulance, PIT, MUG binnenkomen maar men kan zich ook aanmelden bij de voordeur. Een klein verschil met Nederland is dat als je hier in België wakker word met rugpijn jij jezelf mag aanmelden bij de huisarts maar je mag ook direct naar spoed gaan. In Nederland is dit absoluut niet de bedoeling. Nadat mensen binnen komen worden ze kort gehoord door het secretariaat die de persoon inschrijft. Hierna bekijkt de triageverpleegkundige kort de klachten op papier en schat dan in wie als eerste gezien moet worden. Nadat de persoon gezien is word de urgentiegraad ingeschat. Dit gaat aan de hand van 5 kleuren, hierdoor weten de verpleegkundige en artsen wat voor gaat. Na een drukke dag waar op een gegeven moment alle 17 boxen vol lagen er 5 mensen in de gang lagen te wachtten en nog eens 6 mensen in de wachtzaal zaten was het tijd om (uitgeput) weer naar Poperinge te gaan.

 

Woensdag:  Vandaag tijd voor een late dienst. Eerst tijd voor mijn eindevaluatie, alles is goed gegaan en alle examens afgerond en klaar. Hierna was het tijd om weer te werken op spoed. Ik heb wat met collega's mee gelopen en heb zelf ook meerdere infusen mogen prikken, ECG mogen nemen. (Dit is een filmpje van het hart. Wat wij overigens in NL niet leren als VPK) Verder heb ik wat mee mogen kijken en heb ik regelmatig geholpen met het ''opstarten'' van een patiënt. Dus bloedafname, covid en mrsa test, vitale functies afnemen en veelal dus een ECG nemen. Verder heb ik vandaag mijn eerste verbale agressie in de zorg ooit ervaren (vermoedelijk uit dementie). Gelukkig waren en geen mensen gewond geraakt op een paar krassen na. De collega's vonden dat ik goed handelde in die situatie.

 

Donderdag: Tijd voor late dienst 2, ook vandaag heb  ik veelal geholpen met het opstarten van de zorg. Ik word alles al wat meer gewoon en word door de collega's vaak gevraagd of ik iets wil doen voor hun. Vandaag was er eigenlijk niet echt wat spannends gebeurt verder.

 

Vrijdag: Na 3 drukke dagen met veel indrukken was het tijd voor een vrije dag. Boodschappen doen, sporten, koken en mijn kamer een beetje op orde maken. Meer heb ik vandaag niet gedaan.

 

Zaterdag: Ook vandaag weer een late dienst. Toen ik binnen kwam zag ik direct al dat het heel druk was. Nadat ik eenmaal gereed was om te starten zeiden de collega's met wie ik moest werken: ''Oke Michel, ik ga het even niet lief zeggen. Je gaat vandaag veel klusjes krijgen en vanavond kunnen we je meer uitleg geven.'' Dit was voor mij al het teken dat het een drukke dienst ging worden. Gelukkig kregen we hulp van 3 collega's die van andere diensten kwamen om te helpen. Dit was ook wel nodig met deze drukte.

Verder hadden we een patient onder politiebegeleiding deze heeft van ons de nodige zorg gekregen (Met de politie natuurlijk achter je). Ik moet zeggen hierdoor gaat je hartslag toch wel wat stijgen. Maar wat vind ik het ontzettend vet dat ik dit mag meemaken en dat ik de kans krijg op spoed stage te lopen!

Zondag: Vandaag was het een rustige dag gelukkig. Niet teveel gekke dingen. Mag ook wel eens na een drukke week.

Dat was hem dan weer voor deze week. Ik hoop jullie volgende week of over 2 week weer te zien bij een nieuwe: Blog Van De Week. Hebben jullie vragen, opmerkingen of suggesties laat ze dan hieronder achter of op Facebook.


Salut!

Hieronder een foto van de Spoedingang:


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.