Week 4: Daar gaan we weer!

Gepubliceerd op 13 maart 2022 om 19:44

Welkom, leuk dat je er weer bent!

Afgelopen zondag ben ik weer naar Poperinge gegaan  om verder te gaan met stage. Eerst een test moeten doen en deze was matig positief. Dat betekent dus dat we weer aan de bak mogen! Gelukkig heb ik vorige week niet veel diensten gemist ongeveer 24 uur in totaal. Deze week staat op de planning: 4 late diensten + 2 vroege diensten en ik wil starten met de opdrachten.

Maandag: Vandaag niet echt heel veel spannends beleefd behalve dat een mede stagiair onwel was geworden, gelukkig gaat alles goed met haar. Verder heb ik mijn eerste opdracht afgerond. Deze opdracht moet ik doen voordat ik het examen mag gaan doen. 

Dinsdag: Vandaag bloed mogen prikken, helaas rolde de ader 2 keer weg toen de naald erin zat. Met gevolg een doorprikte ader. Maar het gezegde luid: "3 maal is scheepsrecht" en ook hier is dat het geval. Na 3x proberen is het eindelijk goed gelukt.

Woensdag: Onverwacht mocht ik mee kijken met het plaatsen van een suprapubisch katheter* de arts verdoofd eerst de buik en maakte daarna een snede in de buik van ongeveer 2cm. Vervolgens komt er een naald van ongeveer 15 centimeter lang en een diameter van ongeveer 1.5cm aan te pas, in deze naald word de katheter geplaatst. Deze naald word vervolgens in de buik gebracht en richting de blaas begeleid om vervolgens de blaas te perforeren en de katheter te kunnen plaatsen. Echter lag de blaas van de patiënt te diep, de arts heeft het 2x geprobeerd maar heeft toen besloten te stoppen. Over 6 week herkansing.

* = een katheter die niet via de urinebuis maar via de buik naar de blaas word gebracht. Dit word vaak gedaan bij mensen met prostaatkanker of bij mensen bij wie de urinebuis beschadigd is.

 

Donderdag: Vandaag contact gezocht met de stagebegeleider van het Jan Yperman Ziekenhuis. Dit omdat ik nog niet wist op welke afdelingen ik zal gaan staan en wanneer. Na de overdracht ben ik naar haar toe gegaan en ik heb het volgende afgesproken. Ik blijf 1 week langer op acute geriatrie en zal daarna naar Abdominale heelkunde, urologie en vaatheelkunde gaan voor 8 weken. Als dit klaar is mag ik naar de Operatiekamers gaan voor 2 weken, deze diensten zijn veelal 10 uren per dag, dus de uren zullen flink oplopen in deze 2 week. Na deze 2 week mag ik een maand lang iets ontzettend leuks gaan doen! Ik mag namelijk mee draaien op de Spoedeisende Hulp. En als ik hier sta mag ik ook een paar keer mee met de ambulance voor spoedritten! En om het nog eens af te maken. Als de kans zich voordoet mag ik ook mee met het MUG team (Mobiele Urgentiegroep). En wat is dan het MUG team hoor ik je denken. Het MUG team is voor het snel verplaatsen van een arts bij acute noodsituaties, denk hierbij aan reanimaties, ongevallen of kinderen die zwaar gewond zijn. Dit is vergelijkbaar met de traumahelikopter in Nederland. Echter gaat dit met een hele snelle auto i.p.v. een helikopter. De auto die het JYZ in dienst heeft is een 4x4 Volvo XC90 met 250PK onder de motorkap. Zoals jullie al kunnen raden heb ik hier heel veel zin in!

Vrijdag: Vandaag heb ik genoten van een vrije dag. Ik heb boodschappen gedaan en even een rondje getoerd.

Zaterdag: Hij is weer de griep! Na 2 jaar geen griep meer te hebben gehoord hebben wij nu een paar patiënten met het influenza virus. Verder was er deze dienst niet heel veel spannends gebeurt behalve dat een van de patiënten was gevallen, gelukkig zonder blijvend letsel.

Zondag: Vandaag een leuke en gezellige dienst gehad. Voor het eerst heb ik een eenmalige katheter geplaatst bij een man. Spannend om te doen maar het ging goed.

 

Ik begin inmiddels ook steeds beter West-Vlaams te verstaan en ik begin het al een beetje te spreken. De opdrachten ben ik mee begonnen en dit loopt ook soepel. Inmiddels zit ik hier sinds afgelopen zaterdag precies een maand, met nog 3 maanden en 3 weken te gaan heb ik mijzelf voorgenomen vrolijk verder te gaan. Ook nu ik weet wat mij te wachtten staat in de verdere toekomst hier in België. 

 

Hieronder een foto van de MUG van het JYZ. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Diana
4 maanden geleden

Hoi hoi

Hier je oud collega , haha
MUG team leuk vooruitzicht , ik kijk altijd trauma series en dus ook MuG
,Ik ken het dus goed .
Ze laten alles goed zien er word niet geblurt 😁😁
Spannend

Michel Ritsema
4 maanden geleden

Hey hoi Diana!

Klopt inderdaad die kijk ook wel eens! Die gaan vaak met de traumaheli.

-Michel