Week 1: Grote verschillen.

Gepubliceerd op 20 februari 2022 om 13:43

Dag 1! Tijd om voor het eerst in lange tijd een wekker te zetten en om 08:00 uur in de pendelbus te stappen. Dit pendelbusje rijd heen en weer tussen de locaties in Poperinge en Ieper. Super handig! Na een ritje van 20 minuten was het tijd voor een rondleiding, in totaal zullen er 30 stagiaires starten met de stage: 28 Belgen en 2 Nederlanders, waaronder ik. De rondleiding was veel informatie en gevoel van richting is er nog niet echt. Eenmaal op de afdeling word ik direct aan het werk gezet, eten delen, mensen naar de wc brengen en ''overdracht'' volgen (In NL lees je jezelf in in de cliënt, hier hoor je alleen wie het is en het ziekte beeld). Niet wetende wie de patiënten zijn of wat er met hen speelt. Verre van fijn om zo te beginnen, dit blijkt alleen in België gewoon te zijn omdat ze hier maar kort stage lopen, dit is erg lastig om mee te werken. Oh een nog een groot min puntje, ze spreken hier echt plat West-Vlaams... Erg lastig om te volgen, het is haast alsof ze een andere taal spreken verre van Vlaams. 

 

Dag 2: Tijd voor een late dienst, gelukkig is mijn stagebegeleider er om mij te begeleiden. Deze avond was gezellig wel verneem ik al dat het lastig is om contact met de patiënten te maken door de taal verschillen. De patiënten spreken niks anders dan Weest-Vlaams en verstaan geen Nederlands. Ondertussen zijn er nog 2 opnames waarvan 1 Franse dame. Gelukkig deed mijn stagebegeleider de intake. Verder heb ik vandaag een CAD (Katheter in NL en Sonde in BE) mogen plaatsen en 4 maal bloed mogen prikken. Super leuk om eens te doen! Wat betreft handelingen dus erg leuk maar die taal blijft lastig en ik voel mij totaal niet op mijn gemak hierbij. Dan ga je toch denken: ''Is dit wel de juiste keus geweest?''

 

Dag 3: Weer tijd voor een late dienst. Bloedsuikers prikken word hier het zelfde gedaan maar de resultaten gaan hier anders dan in NL. Hier is het resultaat bijvoorbeeld 140mmol/Dl waar wij in Nederland 14.0mmol/L zouden zeggen. Erg verwarrend in het begin! Verder vandaag niet veel spannends gedaan wat betreft handelingen. Maar ook vandaag weer last van de taalverschillen, ondanks dat je je probeert aan te passen hieraan, het feit dat je in het diepe word gegooid en toch wel het gevoel van eenzaamheid wat meer begint toe te nemen. 

 

Dag 4: Tijd voor een vrije dag, even boodschappen gedaan bij de supermarkt om de hoek. Wist je trouwens dat de boodschappen duurder zijn in België dan in Nederland? Maar ah fijn, vandaag even rustig aan doen en deze blog updaten. Maar ondertussen blijven de ervaringen en de taal verschillen door mijn hoofd heen gaan. ''Is dit wat ik wil''  ''Kan ik wel goede zorg geven met zulke taal verschillen?'' ''Wat als ik een fout maak door het taalverschil?''  ''Wat als ik tijdig stop''  ''Kan ik nog terug naar NL en daar mijn stage doen'' Dit waren een paar gedachtes die ik vandaag heb gehad en heb besproken met familie. Aan de hand van deze gesprekken heb ik toch besloten om te mailen met mijn stagebegeleider, en de laatste 2 vragen bij haar voorgelegd. Het wachtten is nu op een antwoord. Dit zegt nog niet dat ik direct ga stoppen maar ik neem het wel mee in de overweging of dit wel is wat ik wil. 

 

Dag 5: Tijd voor een vroege dienst, en die beginnen hier in België erg vroeg... 06:00 uur in de pendelbus omdat de shift om 06:30 uur begint tot en met 15:00 uur. Het was vroeg opstaan maar wel een leuke dag. Voor de rest van de dag heb ik televisie gekeken en ook hier stormde het deze dag erg hard. Oh ja en de badkamer word elke vrijdag schoongemaakt, super chill.

 

Dag 6: Weekend! Tijd om bij te komen van deze hectische week. Ik heb een abonnement afgesloten bij de Basic-Fit  in Ieper. Even een uurtje wezen sporten in een oude prachtige kerk. Hierna even een rondje getoerd door Ieper met de auto, prachtige stad! Hierna de hele middag verveelt en televisie gekeken.

 

Dag 7: Ook vandaag nog een vrije dag. Even boodschappen gedaan bij de Delhaize en mijn kamer schoongemaakt. Verder maar even deze blog bijwerken en gamen. Nog geen reactie gehad van mijn leraar uit Nederland, maar ach we wachtten rustig af.

 

Ik wens jullie een goed weekend en tot volgende week!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Dineke
4 maanden geleden

Joh dat is wel een tegenvaller de taal barrière. Juist door te communiceren maak je contact en sluit je vriendschappen. Hoop dat het beter wordt, en dat je snel iets van je leraar hoort. Groetjes